I samband med att ukrainska filmregissören Oleg Sentsov fick Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet anordnades en filmvisning och ett samtal med fokus på yttrandefrihet och demokrati i Europahuset av Europaparlamentets kontor i Sverige.

Missade du evenemanget kan du ta del av vår sammanfattning nedan: 

Innan samtalet visades filmen The trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov, där man får följa Oleg Sentsovs väg till rättegång liksom de som kämpar för hans frihet. Den ukrainska filmregissören som bodde på Krimhalvön, var uttalat kritisk till Rysslands annektering. Oleg Sentsov arresterades i maj 2014 och dömdes till 20 år i fängelse efter en skenrättegång av den ryska staten, anklagad för terrorism. Trots sitt ukrainska medborgarskap hålls han fängslad i Ryssland, där han i sin fångenskap forslats runt på flera platser genom hela landet. Efter att ha hungerstrejkat sedan i maj 2018 har han nu börjat äta igen efter att ha hotats med tvångsmatning.

Moderator Klas Jansson diskuterade med Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M), Andrea Bodekull som är ansvarig för individarbete på Svenska Amnesty och Martin Uggla, ordförande Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Alla inbjudna talare menar att det är viktigt att betona att det är Ryssland som bedriver krig med Ukraina, att ansvaret helt ligger på Ryssland, i syfte att förändra gränser och destabilisera ett annat lands regering. Hur den fortsatta riktningen kommer se ut beror på hur andra länder reagerar på händelserna; Ryssland provar hur långt de kan tänja på gränserna och det är viktigt för andra länder att ha en fast ståndpunkt.

Utöver de sanktioner som andra länder ålägger Ryssland som en motkraft mot det som händer, är en av de faktorer som påverkar den ryska ekonomin mest det faktum att internationella företag drar sig för att investera i landet på grund av Putins agerande, den utbredda korruptionen och en allmänt osäker regim.

På frågan hur situationen ser ut för mänskliga rättigheter i Ukraina som följd av vad som hänt menar Andrea Bodekull att man ser att restriktiva lagförslag framförts som krymper yttrandefriheten liksom att man motarbetar organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och korruption. Vidare använder man sig av smutskastningskampanjer och hotar regimkritiska som arbetar för mänskliga rättigheter.

Skribent: Emma Lindvall