Inom ramen för projektet Theatre In Palm och i samarbete med Konträr presenterar Intercult vårens fjärde Theatre Movement: Keeping Up With the Iranians på Konträr den 14 juni. En sprakande festföreställning som spårar iransk popmusikhistoria och bjuder in till dans, drömmar och tårta! 

Från kl. 18.00 bjuds publiken in till ett mingel med möjlighet att nätverka med andra teaterintresserade och prata med Intercult om Theatre in Palm och andra europeiska kulturprojekt. Passa på att ställa dina frågor om Theatre Academy som bland annat kommer att hållas på Konträr. 

Om Keeping Up with the Iranians:
Kort efter den iranska revolutionen 1979 förbjöd den nye ledaren, ayatolla Ruhollah Khomeini, musik i landet och likställde det med opium. Som en följd av detta flyttade många artister till Los Angeles för att hitta nya sätt att försörja sig och utöva sitt konstnärskap i exil utan det stöd man tidigare fått av myndigheterna. Detta skedde ofta via inspelningar av, och konserter med, musikgenren dāmbuli dimbol, eftersom det var sådan musik folk dansade till på mehmooni (en social tillställning där man blir inbjuden till någons hem för att äta middag, dansa, fira etc.). Det är en kultur på flykt bestående av dans, musik och glädje, och den har länge avfärdats som opolitisk och förgiftad konst av intellektuella, marxister, islamister och västerlänningar. Men med hjälp av illegal spridning har den hittat tillbaka till Iran och blivit mainstreamkultur bakom lyckta dörrar. Repressionen har fått den här musiken att beteckna hemlig gemenskap och frihet – en katalysator för att förverkliga sina drömmar. 

Performancet Keeping Up with the Iranians tar avstamp i den här delen av musikhistorien genom att återskapa en mehmooni med de världsberömda sångarna Setareh och Poupak, den listtoppande pianisten Fereshteh och den välkända koreografen Dancing Dina, som kommer hela vägen från Los Angeles för att hälsa på. Till tonerna av dāmbuli dimbol-låtar bjuder de in publiken till en oförglömlig kväll bestående av dans, musik, tårta och glädje.

När? 14 juni 19.00,  mingel från 18.00
Var? Östgötagatan 33, Stockholm
Hur? Biljetter bokas via Konträrs nyhetsbrev

Speltid: 100 minuter

Keeping Up with the Iranians har tidigare spelat på Nordisk Kulturkontakt, Sophiensaele, Centrale Fies, Slugtown, Folkteatern, Oceanen, Galleri Mejan, Konstakademien och Uppsala Konstmuseum.

Koncept:
Afrang Nordlöf Malekian

Medverkande och medskapare:
Mia Herman, Sepideh Khodarahmi, Afrang Nordlöf Malekian, Edwin Safari

Scenografi:
Afrang Nordlöf Malekian

Grafiska designers:
Agga Stage, Johnny Chang

Affischfotograf:
Jean-Baptiste Béranger

Stort tack till: Nour Helou, Poya Livälven, Malin LQ, Samuel Girma

Om Konträr:
KONTRÄR är en programmerande scen för nyskapande och experimentell kontemporär teater. KONTRÄR presenterar världspremiärer, internationella gästspel, nationella samproduktioner, konceptuella shower, happenings, samtal och konserter.

Om Theatre in Palm:
Theatre in Palm (2022-2025) är det första plattformsprojektet från Kreativa Europa avsett för scenkonst. Projektet samlar 12 partnerorganisationer från hela Europa i samarbetet kring och skapandet av en internationell och interkulturell teaterplattform. Utöver att hjälpa enskilda nyetablerade scenkonstnärer att navigera vidare i sin karriär syftar projektet till att hjälpa den europeiska teaterscenen att återhämta sig efter pandemin genom att skapa en ny europeisk teaterplattform. Theatre in Palm riktar sig även till teaterorganisationer, fria grupper, producenter, konstskolor etc. Projektet ser till att dessa får kontakt med nya scener, hittar ny publik och blir en del av den nya europeiska teaterrörelsen.

Projektet koordineras av Turku Arts Academy i Finland. Utöver Sverige deltar kulturorganisationer och teatrar från Italien, Irland, Spanien, Portugal, Nederländerna, Grekland, Belgien, Cypern, Rumänien och Bulgarien. Läs mer om Theatre in Palm här.

Medfinansieras av Europeiska Unionen.