Som en del av det internationella projektet Creative Waves – Baltic Sisterhood of Change höll Intercult, som representerar Sverige och är ledande partner i projektet, den 23 april en workshop med vår konstnärliga ledare Wieslawa Tokarska. Deltagare kom fysiskt till Intercults kontor på södermalm i Stockholm för att lära sig hur smycken kan skapas av filt, ull och bärnstenar.

Wieslawa Tokarska är en utbildad sömmerska och hon har under 20 år haft en egen syateljé för damkläder i Polen. Där designade hon och sydde upp festklänningar, brudklänningar och kläder till danstävlingar. Hon stickade och virkade ända sedan grundskolan. Med årens lopp förenade hon sömnad med traditionell hantverksteknik och ny design, från början som fritidsintresse och så småningom som ett mångsidigt, konstnärligt yrke.  Wieslawa är idag pensionär och en mycket kunnig expert i olika traditionella hantverkstekniker. Hon undervisar kvinnor i Polen och i Sverige i användning av olika traditionella hantverksmetoder, t.ex. hur man arbetar med filt, silke, spets, broderi, stenar och pärlor, lär ut hur man gör halsdukar i filt och silke av en väldigt ömtålig australiensisk merino-ull, blusar, jackor och väskor. Hon skapar också olika typer av smycken.

  • Wieslawa Tokarska öppnade workshopen med att berätta om materialen; ull, filt och bärnsten som hon använder för att skapa smycken.

  …….

  • Nästa steg i skapandet var att välja vilken bladform smycket ska efterlikna. Wieslawa visade två olika mönster/schabloner av lövblad som man placerar på filten för att sedan klippa ut och utgå ifrån.

 …….    

  • När alla deltagare hade valt form och klippt ut denna från filten var det fritt fram att välja vilka färger sitt smycket skulle ha. Den fina ullen kom i flera olika nyanser och man kunde använda så få eller så många färger en själv önskade.

  …….

  • När deltagarna varsamt lagt tunna lager på lager av ullen, på både fram- och baksida, placerade alla sin sten i mitten på framsidan av smycket och täckte även den med ett lager av ull. När dessa steg var klara visade Wieslawa deltagarna tekniken som binder samman materialen där plastunderlag, tvål och vatten behövs. För att ullen ska stabiliseras och för att stenen ska fastna tar man en riklig mängd vatten direkt på materialet och en till två pumpar flytande tvål. Sedan viker du plastunderlaget, så att plasten täcker hela baksidan och framsidan av smycket, och tillför ännu mer vatten och tvål direkt på plasten.

   ………. 

  • Nu börjar handarbetet! För att binda samman materialen som skapar den vackra ytan till smycket behöver man intensivt putsa/massera med handen på plasten som ligger över smycket. Behåll ett hårt och jämt tryck med ena handen på stenen, så att den ej förflyttar sig, och med andra handen putsa/gnugga ihop materialen till att stenen sitter helt fast.
  • När stenen är helt fast – klipper man detaljerna på den tillplattade ullen efter formen på lövschablonen. Sedan måste man vänta tills att ullen är helt torr för att göra klart smycket.

………..

  • De sista stegen för att omvandla filten, ullen och stenen till ett vackert, traditionellt polskt smycke är att försiktigt klippa bort en liten bit av ull-lagret som ligger över stenen och vika kanterna på smycket för att efterlikna ett löv. När stenen är synlig och kanterna har volym kan man välja om man vill göra ett halsband, av tvinnat ull,  för att hänga smycket i eller kanske sy en broschnål på baksidan.

……….  

I dessa mörka tider med konflikter och krig runt hörnet behövs ljusa stunder där vi förenas i ett kreativt skapande och kvinnlig gemenskap. 12 förväntansfulla deltagare designade smycken av filt och pratade om sina konstnärliga drömmar, under ledning av en mångsidig hantverkskonstnär Wieslawa Tokarska.
Stort tack till vår konstnärliga ledare Wieslawa Tokarska och alla deltagare för en inspirerande, företagsam och nyskapande workshop!
.

Häng med på Creative Waves resa genom våra sociala kanaler: