Nu är det mindre än 3 veckor kvar till EU-valet! Med anledning av valet till Europaparlamentet har vi från Europa Direkt Stockholm passat på att göra extra många skolbesök under våren 2024.

Vi har gjort flera skolbesök där vi besökt gymnasieklasser för att både föreläsa om EU och EU-valet, men även anordna interaktiva workshops. Vi har gjort två besök på Kungstensgymnasiet och ett besök på Vallentuna gymnasium. Besökens främsta syfte har varit att informera förstagångsväljare om att det är EU-val i år. Även att peppa eleverna att gå och rösta samt öka deras kunskaper om EU. Under besöket i Vallentuna skrev även tidningen Vallentuna Nya en artikel om vårt besök. Vill ni läsa artikeln går det att göra här. Utöver våra fysiska besök på skolor har vi även genomfört en digital föreläsning för Viktor Rydbergs gymnasium. 

EU erbjuder en mängd information, resurser och material till lärare och elever som vill lära sig mer om EU. Framför allt Learning corner där det finns gott om läromaterial för elever oavsett hur gamla de är. Allt från förenklade förklaring om hur en EU-lag skapas, till interaktiva spel där man kan lära sig mer om EU:s fria rörlighet. Vi rekommenderar också att besöka Upplev Europa på Kulturhuset i Stockholm om du vill ta din EU-kunskap till nästa nivå. Där finns det möjlighet att prova på rollen som EU-parlamentariker genom deras rollspel och få lära sig hur en EU-lag skapas. Är det något du är intresserad av att läsa mer om kan du göra det här

Europa Direkt Stockholm kommer att fortsätta med skolbesök under hösten och är du lärare går det superbra att skriva till oss för att boka in ett besök. Besöken är helt kostnadsfria och vi kan anpassa besöken utifrån vad ni är intresserade av att höra mer om. Alltifrån en generell introduktion om EU, ett specialområde inom EU:s politik eller en workshop kan vi hjälpa till med det. Om ni vill boka in ett besök gör ni det lättast genom att maila oss på europadirekt@intercult.se

På bilden syns Karin Johansson och Johan Westerberg från Europa Direkt Stockholm och Johan Wullt, kommunikationschef på EU-kommissionens svenska representation samt Elly Andersson och Tintin Bokesten, praktikanter på EU-kommissionens svenska representation.

Foto: Victoria Sid, Vallentuna Nya