Du missade väl inte Europa Direkt Stockholms Julkalender på Instagram om europeisk konst och kulturhistoria?

Under december månad skapade Europa Direkt Stockholm en virtuell adventskalender under hashtagen #EDSjulkalender, där våra följare varje dag kunde ta del av en bit av de 27 EU-ländernas kulturhistoria. 

På grund av vår spetskompetens inom kultur valde vi att uppmärksamma den mångfald av konst och kultur som finns i EU och på så sätt lyfta både skillnader och gemensamma drag. 27 länder och 27 konstverk hanns med på 24 dagar! Bland annat presenterades 6000 år gamla skatter från en gravplats i Bulgarien, slovensk realistisk oljemålning och en guldstaty från Luxemburg! 

Tack vare samarbetet med Nationalmuseum i Stockholm kunde vi även presentera tre konstverk som alla finns på plats på plats i museets samlingar. I dessa videoklipp visar och berättar vi om de fascinerande konstverken och deras historia: Portugal, lucka 15, ”Vasco da Gamas återkomst”, Frankrike, lucka 23, ”Ung Parisiska” och Sverige, lucka 24, ”Midvinterblot”.

Nedan ser ni ytterligare tre exempel från julkalendern:

Lucka 1: Belgien och bronsfontänskulpturen “Manneken Pis” av Hieronymus Duquesnoy. © Myrabella. CC BY-SA 3.0. Bilden är beskuren.

Lucka 10: Estland, Lettland, Litauen och etsningen ”Hell” av Eduard Wiiralt. © CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Lucka 22: Slovakien och Modrá krajina (Blått Landskap) av Ján Berger. © EP 2021

 

Klicka här för att ta del av hela kalendern och alla luckor.