Det brittiska parlamentet röstade den 14 mars ja till att be de övriga EU-länderna om en förlängd Brexit. På torsdags kvällen röstade man också ned en rad förslag på tillägg till brexitprocessen. Bland annat sa man nej till att skjuta upp brexit för att kunna ha en ny folkomröstning och till att ge parlamentet mer makt i processen.  Nu måste EU-länderna godkänna förlängningen.

Vad händer framöver?
Samtliga EU:s 27 medlemsländer måste säga ja till en möjlig förlängning till 30 juni. Det nya datumet gäller endast om brittiska parlamentet också godkänner Mays avtal senast nästa onsdag. Ett avtal som redan röstats ned två gånger. Godkänns en förlängningen av EU samt Mays avtal med EU, kan dock det komma att bli en ännu längre förlängning beroende på vad EU-länderna säger, vilket många är hård Brexiters är emot i UK.

Donald Tusk, som är ordförande för Europeiska rådet, öppnar upp för en längre förlängning av utträdet då han anser att en kort förlängning inte kommer leda till några markanta skillnader kring avtalets regler. Det återstår att se vad EU-ländernas regeringar tycker om en förlängning.

Läs mer här.