Den 10 juni 2022 hölls det andra multiplier event:et av den Skotska delen av BridgingDigital– projektet, FabelVision
Det hölls i Gallows Green – en plats för historiska grymheter där, på dagen 1697, 7 invånare i Renfrewshire avrättades, deras kroppar brändes och askan begravdes under en hästsko av järn vid Maxwelton Cross.

Evenemangets var i form av ett “liveminne” av de som mördades och var en lanseringen av den första prototypen av en ny digital AR-applikation, som ska sammanföra 1500-talet med 2000-talet, med vittnen inklusive 2 ledamöter av det skotska parlamentet och 5 lokala rådsmedlemmar samt lokala invånare i Renfrewshire. Deltagarna kunde med sina mobiltelefoner komma åt den första prototypen för augmented reality-filmen på hemsidan via en QR-kod.

Under veckorna och månaderna som ledde fram till eventet, Robert Mackie, en multimediastudent vid UWS, deltagare i samhällsgruppen Renfrewshire Witchhunt 1697 och elever på StudioFV arbetade med att förbereda prototypen under ledning av Trent Kim. StudioFVs filmskapare samlade filmmaterial. RWH1697-deltagarna berättade historien och skapade ljudspåret med StudioFV. På dagen hjälpte StudioFV till att lansera appen och samlade in filmmaterial och vox-pop-intervjuer med deltagare och lokala invånare (rådgivare, samhällsledare, företagare).

Disclaimer 

”The European Commission’s support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”