Under november 2023 samlade Theatre in Palm 120 konstnärer och deras mentorer för att arbeta och skapa 4 nya scenkonstverk på olika platser i Europa. 

Den första dagen av vårt hybridresidens i Stockholm satte tonen för veckan som skulle komma att bli en mycket speciell upplevelse för alla inblandade. Under ledning av gruppens mentor Natalie Ringler samlades tio begåvade deltagare som diskuterade, improviserade och blev till en stark och enad grupp. Stämningen höjdes ännu mer när vi kopplade upp oss till det första virtuella mötet med 11 partnerteam från hela Europa och 120 konstnärer, mentorer och TIP-samordnare. Spänningen i rummet var påtaglig och det var verkligen en speciell stund!

 

Photos: Intercult team

Den första veckan utvecklades till en extraordinär resa fylld av improvisation, diskussion, rörelse, tankeväckande stunder, performances, fängslande ljud, virtuella möten, personliga möten, skratt, dans och glädjen i att dela med sig. Hybridresidenset och hela Theatre in Palm-plattformen vill fungera som en motståndskraft mot nedstängningar i en värld präglad av omvälvande förändringar där vi behöver anpassa oss till de tekniska förändringarna i samhället och samtidigt upprätthålla kärnan i live-teater i en allt mer digitaliserad värld.

  Photos: William C. Woxlin
Photos: Intercult team

Sverige (Intercult) samarbetade med Grekland och Finland som en trio under den andra veckan. Då reste de 10 svenska deltagarna till Åbo eller Thessaloniki och träffade sina onlinepartners fysiskt. Samtidigt kom 10 deltagare från de grekiska och finska teamen till Stockholm och visade prov på otrolig talang, kreativitet och lagarbete!

Photos: Intercult team

Under de två veckorna som residenset pågick arbetade konstnärerna i Stockholm på Den Fantastiska Platsen, ett fantastiskt galleri och ”Cross innovation hub” på Södermalm. Galleriet ställde ut konstnären Erik Linghedes verk, vilket gav inspiration till residensdeltagarnas arbete. Efter ett inledande introduktionsmöte fördjupade sig deltagarna i diskussioner, performances och utforskande på Den Fantastiska Platsen och upptäckte ”överraskningselement” som lämnats till dem av den svenska gruppen för att använda sig av i arbetet under den andra veckan.

Den 17 november kulminerade det två veckor långa hybridresidenset när 120 konstnärer från 12 europeiska länder uppträdde live online över hela kontinenten. Från Bryssel till Reggio Emilia kretsade residensets tema kring miljöpåverkan och den tragiska historien om Antigone. Konstnärerna visade upp flera olika sätt att använda rörelse, text, musik, video och material i sina onlineföreställningar, vilket visar på en anmärkningsvärd fusion av kreativitet och teknik. Missade du uppvisningen? Alla performances spelades in och går att se här.

Vi vill rikta ett stort tack till alla som bidrog till att göra denna Theatre in Palm-upplevelse till verklighet. Samarbetsandan, engagemanget och talangen hos alla deltagare, mentorer och koordinatorer var avgörande för att skapa ett minnesvärt och betydelsefullt residens. Hybridresidenset är även en stor inspiration inför framtida Theatre in Palm-evenemang och aktiviteter och visar på vikten av interkulturellt utbyte och teaterns förmåga att anpassa sig till den föränderliga scenkonstvärlden.

Det svenska teamet:
Martina Viglietti
William C. Woxlin
Max Nilén
Amelie Marmenlind
Benjamin Black
Sanna Allåker 
Jonatan Mattisson
Hanna Kisch
Babak Parham
Karolina Willebrand Vinnberg
 777
Det finska och grekiska teamet som kom till Stockholm:
Michail Karayiannis
Elpiniki Koukoura
Marina Zerdali
Katerina Kalentzi
Alexandros Rellos
Maria Mäkelä
Anne Seppänen
Anna Kopo
Ilana Palmgren
Lee Timjune
 777
Svensk konstnärlig mentor: Natalie Ringler
 777
Partners:
 777
Samfinansierat av Kreativa Europa