I september varje år håller EU-kommissionens ordförande ett tal om EUs tillstånd (SOTU). I år håller Ursula von der Leyen sitt första tal till komissionen som ordförande om Europas  framtid och året som gått.

Missa inte detta onsdagen den 16/9 kl 09.00!  Framträdandet kommer att livesändas i flera kanaler.

I talet diskuteras framförallt  Europas framtid och vilka utmaningar och prioriteringar som väntar, men är också ett bokslut för året som gått. Här kommer en vision för framtiden att presenteras och ge en inblick i EU samarbetet. De mest akuta frågorna och utmaningarna kommer att adresseras, samt vilka idéer och förslag som finns för att bygga upp och forma EU:s framtid.

Talet följs av en debatt i Europaparlamentet där de folkvalda parlamentarikerna kan ge kommentarer och ställa frågor kring komissionens arbete, och få svar av ordförande von der Leyen. Här kan parlamentarikerna även lyfta medborgarnas krav och förväntningar.

Året som gått har varit unikt ur många aspekter. Det finns många viktiga frågor inför framtiden, men även att se tillbaka på.

Brexitförhandlingarna, klimatfrågan, rättsstatens principer och EU:s röst i världen är några viktiga frågor, och inte minst det som framförallt har satt prägel på året 2020; Coronapandemin och vägen tillbaka från krisen. Hur ser man på återhämtningsfonden och långtidsbudgeten?

Det här är Europas chans att bygga en en grön, digital och frisk framtid och forma en värld efter coronakrisen!

Klicka HÄR för att ta del av EU- kommissionens livesändning och se programmet för dagen den 16/9.

Du kan läsa mer om talet HÄR!